Kako do nas

  • I. Gundulića 36b, Osijek (karta)
  • tel: 031 326 141
  • fax: 031 326 435
  • e-mail:

Pratite nas

Octopus 101

U prognozi i liječenju glaukoma iznimno je važno njegovo rano otkrivanje. Nalaz vidnog polja bitna je informacija u ranom postavljanju dijagnoze glaukoma. Mjerenje vidnog polja ili perimetrija danas je potpuno kompjutorizirana i automatizirana. Time je mjerenje vidnog polja vrlo osjetljiva i precizna metoda i zbog toga daje mogućnost zamjećivanja vrlo malih oštećenja. Osim glaukoma, vidno polje koristi se i kod bolesti žute pjege (makule), upala vidnog živca, tumora hipofize te drugih neuroloških i neurooftalmoloških stanja.
Kompjutorizirano mjerenje vidnog polja radi se pomoću uređaja koji se nazivaju perimetri. Octopus 101, proizvod tvtke Haag-Streit International, automatski je perimetar. Njegova preciznost, pouzdanost mjerenja te brzina izvođenja testova postavljaju ga u sam vrh moderne (automatizirane) perimetrije, odnosno u sam vrh uređaja za mjerenje vidnog polja.
Octopus se odlikuje potpunom automatizacijom. Posjeduje senzore koji kontroliraju glavu. Primjerice, ako se pacijent iz bilo kojeg razloga makne s pozicije mjerenja, program se automatski zaustavlja. Nakon povratka pacijenta nastavlja tamo gdje je stao. Također ima mogućnost praćenja pokreta očiju te kontrolu fiksacije. To znači da, u slučaju da pacijent trepne prilikom mjerenja, a vidni se stimulus u tom trenutku pojavi, uređaj to ne registrira kao negativan odgovor nego upamti tu situaciju i ponovi stimulus kada pacijent ima otvoreno oko.
Octopus 101 koristi se vrstom perimetrije koja se naziva statičkom perimetrijom. Ona se bazira na stimulusu koji se ne pomiče u prostoru nego je statičan. Samo mu se mijenja intezitet. Statička je perimetrija ujedno i kompjutorizirana te je zato bolja i preciznija jer praktički može kontrolirati sam proces mjerenja bez mogućnosti pogreške ispitivača.