Kako do nas

  • I. Gundulića 36b, Osijek (karta)
  • tel: 031 326 141
  • fax: 031 326 435
  • e-mail:

Pratite nas

Operacija sive mrene

Što je siva mrena (katarakta)

Katarakta ili siva mrena jest zamućenje očne leće. Siva mrena smatra se prirodnim procesom starenja, kao npr. bore na licu, no također može nastati kao posljedica šećerne bolesti, traume, uzimanja određenih lijekova (kortikosteroidi), zračenja (rendgenskog, ultraljubičastog), odnosno može biti nasljedna (kongenitalna katarakta).
 

 

Simptomi sive mrene (katarakte)

Prvi simptomi mrene obično su pojave magličastih krugova oko fokalnih izvora svjetlosti (automobilska svjetla, žarulje i sl.). Prve smetnje obično se javljaju pri vožnji automobila, gledanju TV-a, čitanju i sl., kada se većina pacijenata žali na zasljepljujuću svjetlost i mutniji vid.
Jednom zamućena očna leća ne može se izbistriti. Budući da u početku razvijanja sive mrene dolazi do promjene dioptrije, privremeno mogu pomoći naočale s jačom dioptrijom. Međutim, nakon nekog vremena jedini je način liječenja operacija sive mrene.
 

 

Kada je potrebno operirati sivu mrenu (kataraktu)

Indikacija za operaciju postavlja se na osnovi subjektivnih i objektivnih kriterija. Subjektivni kriteriji očituju se u smanjenoj sposobnosti pacijenta u izvršavanju dnevnih aktivnosti. Pad vidne oštrine objektivno se utvrđuje Snellenovim tablicama.
Nekada se operacija radila kada pacijent potpuno izgubi vid (kada ne vidi brojati prste).
U suvremenoj medicini, što je leća manje zamućena, to su rezultati operacije bolji. Takva je leća mekana pa se operacija može raditi ultrazvukom. Kad se siva mrena razvije, leća otvrdne i više se ne može usitniti ultrazvukom. Tada se primjenjuje klasični kirurški zahvat.

Operacija sive mrene

Operativni zahvat radi se u lokalnoj anesteziji uz primjenu anestetskih kapi, a tehnika uključuje najmoderniji pristup metodom fakoemulzifikacije (fakofragmentacije). Tim se operativnim zahvatom fakoemulzificira leća i na njeno mjesto ugradi se intraokularna leća određene dioptrije. Važno je koristiti vrhunske proizvode, tj. intraokularne leće uglednih svjetskih proizvođača koje imaju dokazanu učinkovitost (ZEISS, AMO, ALCON, MEDICONTUR, BAUSCH & LOMB). Raznolikost ponude intraokularnih leća omogućuje izbor kvalitetnih implantata, u većini slučajeva bez potrebe za naknadnom poslijeoperativnon korekcijom naočalama.

Fakoemulzifikacija je ultrazvučni operativni zahvat koji se izvodi kroz mali rez. Operacijski uređaj FAROS-phaco, koji koristimo za uklanjanje sive mrene, nudi mogućnost smanjivanja operativnog reza na mikrokirurške dimenzije (rezovi ispod 1,8 mm), što rezultira brzim cijeljenjem rožnice i kraćim oporavkom pacijenta.

Operacija sive mrene ambulantnog je karaktera, što znači da bolesnik provodi u Poliklinici do dva sata nakon operacijskog zahvata.