Naše oči govore jako puno o nama, one zrcale unutarnje zdravstveno stanje našeg organizma. Osjetilo vida nam je toliko bitno, mnogi će oči navesti kao naš najvrjedniji organ.
No jesu li samo redoviti liječnički pregledi dovoljna prevencija za očuvanje zdravlja našega oka?
Odgovor bi bio ne. Prehrana je temelj zdravlja našeg organizma, pa tako i očiju.
Određeni esencijalni nutrijenti nalaze se u očnom tkivu te ih oko koristi za svoje normalno funkcioniranje. Većinu tih nutrijenata nužno je unijeti hranom.
Donedavno su znanstvenici mislili kako povoljan učinak određene namirnice osigurava neki njezin vitamin, mineral ili fitokemikalija. Sada, nakon godina i godina istraživanja, sve smo sigurniji da zasluga ne pripada jednoj tvari, nego svima koje sadržava određena namirnica!
Kada se nađu u našem organizmu sve te tvari djeluju zajedničkim snagama, podupirući jedna drugu i međusobno povećavajući svoj dobar učinak.
Kako starimo, oči postaju podložnije oštećenjima koja su uzrokovana nezdravim načinom života i preaktivnim imunološkim sustavom.
Možemo li prehranom zaustaviti starenje ?
Postoje mnoge studije koje ukazuju da degenerativne bolesti koje se povezuju uz starenje nisu neizbježni rezultat protoka vremena, nego su upravo povezane s razaranjem nukleinskih kiselina, proteina i strukture stanice izazvanim slobodnim radikalima.
Senilna makularna degeneracija je bolest oka povezana sa starenjem koja postupno uništava centralni vid. Istraživanja sugeriraju kako možemo smanjiti rizik od razvoja spomenutog oboljenja za više od 35% te uspješno zaustaviti njezino daljnje napredovanje promjenom loših životnih i prehrambenih navika.
Svakodnevnom konzumacijom adekvatne količine antioksidansa vitamini A (ili provitamin vitamina A – beta karoten), vitamin C, vitamin E, te minerali selen, cink, bakar, mangan, željezo i omega 3 masne kiselina. Prehrana bogata navedenim nutrijentima je izvrstan prirodni tretman za makularnu degeneraciju i kataraktu (mrena).
Voće i povrće te cjelovite žitarice sadrže na stotine antioksidansa – vitamina i fitokemikalija – koji često djeluju sinergistički.
Prednosti redovitog i dugoročnog unosa antioksidansa putem suplemenata još uvijek nisu dovoljno istražene i potrebno je provesti opsežne studije. Nasuprot tome, redoviti unos hrane bogate antioksidansima (voće, povrće i cjelovite žitarice) djeluje pozitivno na zdravlje.
ANGELINA PAIĆ, dipl.ing.preh.teh.,univ.spec.nutr.
sveučilišni specijalist nutricionizma
za više savijeta i recepata zapratite Angelinu na instagramu: @nutricionisticaangelina