Unos omega-3 masnih kiselina putem hrane može olakšati sindroma suhoga oka.
No kako za zdravlje oka tako i za cijeli naš organizam povoljan omjer omega-3 i omega-6 masnih kiselina u prehrani je izazov današnje pravilne prehrane .
Omjer i zastupljenost ovih dviju vrsta nezasićenih masnih kiselina (omega-3 i omega-6) uzrokuju različito ponašanje u organizmu. Dok nusprodukti razgradnje omega-6 kiselina potiču upalne procese, rast stanica tumora, grušanje krvi, omega-3 kiseline djeluju da smiruju upale.
Naši preci u prošlosti su konzumirali veće količine omega–3 masnih kiselina i manje količine omega-6 masnih kiselina. Međutim, evolucijom se taj omjer obrnuo i danas su u našoj prehrani prisutnije omega–6 masne kiseline.
Brojnim znanstvenim studijama potvrđena je važnost omjera omega – 3 i omega-6 masnih kiselina. Preporuka Svjetske zdravstvene organizacije je da se nastoji prehranom unositi omjer omega-3 i omega-6 masnih kiselina u rasponu od 1:3 do 1:5, no realnost je bitno drugačija. Primjerice, omjer tih dviju vrsta masnoća u Americi je 1:10, a u Japanu gdje se konzumira mnogo ribe i životni vijek je dulji omjer je 1:1.
Povišenje unosa omega-3 masnih kiselina preporučuje se svim osobama s tipičnom ‘zapadnjačkom’ prehranom, budući da je danas udio tih važnih masnih kiselina višestruko niži nego što je bio u povijesti čovječanstva.
Prehrana s visokim omjerom omega 6 i omega 3 (15:1) povezana je također s učestalošću sindroma suhog oka koja je dvostruko veća od one koja se viđa kod osoba koje slijede režim prehrane s niskim omjerom.
Omega-3 masne kiseline su esencijalne masne kiseline, što znači da ih moramo unositi hranom. Najzastupljenije su u plavoj ribi tuni, lososu, bakalaru, skuši, sardinama. Prehrambeni izvori omega-3 masnih kiselina uz riblje ulje, bogato dokozaheksaenskom (DHA) i eikozapentaenskom (EPA) masnom kiselinom, uključuju i biljne izvore koji sadrže prekursor ovih dugolančanih nezasićenim masnih kiselina – alfa-linolensku kiselinu, jednu od dvije esencijalne masne kiseline. Ta je konverzija često slaba, posebice kod starijih osoba i novorođenčadi.
Omega-3 kiselinama bogato je ulje sjemenki lana, oraha, chia sjemenke.
Omega-6 masne kiseline su također esencijalne masne kiseline koje igraju važnu ulogu u moždanim funkcijama, normalnom rastu i razvoju . Ne ponašaju se sve omega-6 masne kiseline jednako. Omega 6 koja se nalazi u industrijski procesuiranoj i obrađenoj hrani ( meso i mesne prerađevine), industrijski obrađenih pekarskim proizvodima, slatkišima, zatim u biljnim uljima, posebice u suncokretovom, kukuruznom i sojinom ulju može poticati upale dok. gama linolenska kiselina (GLA) smanjuje upalne procese.
Gama-linolenska kiselina (GLA) je omega-6 masna kiselina koja se nalazi u biljnim uljima i sjemenkama: sjemenke konoplje, zob, ječam. GLA pomaže u rastu kose, održavanju zdravlja, regulaciji metabolizma i reproduktivnog sustava.
Konzumacija omega 3 masnih kiselina i omega 6 iz gama linolenske GLA, pokazalo se jako efektivno u tretmanima za suho oko.
ANGELINA PAIĆ, dipl.ing.preh.teh.,univ.spec.nutr.
sveučilišni specijalist nutricionizma
za više savijeta i recepata zapratite Angelinu na instagramu: @nutricionisticaangelina