
Ako želite poboljšati zdravlje očiju ali i svoj imunitet, raspoloženje, trebate voditi računa o vašim crijevima. Naši neurotransmiteri zaduženi za sreću i dobro raspoloženje nastaju većinom u crijevima 90 % serotonina i 50 % dopamina nastaje u crijevima. Isto tako znamo da 70 % našeg imuniteta ovisi o našoj mikrobioti.
Što je to mikrobiota?
Mikrobiota je zajednica „dobrih“ mikroorganizama ( bakterija, virusa, gljivica i protista) koja naseljava tanko no najveći dio naseljava debelo crijevo. Prestavlja važnu kariku u normalnoj probavi hrane, apsorpciji, iskorištavanju hranjivih tvari iz hrane ali i o našoj mikrobioti ovisi i funkcija imunološkog sustava. 70 % našeg imunološkog sustava određuje sastav naše mikrobiote!
Bitan nutrijent za zdravlje očiju koji se nalazi u ovim kuglicama je beta karoten.
Beta karoten je antioksidans koji se u ljudskom tijelu pretvara u vitamin A te pokazuje mnoge zdravstvene dobrobiti. Ime mu je izvedeno od latinske riječi za mrkvu – Daucus carota.
Beta karoten otkrio je njemački kemičar H. Wackenroder, davne 1831. Kristalizirao ga je upravo iz tog narančastog povrća i nazvao ga -karoten. Kemičari su kroz desetljeća otkrili cijelu obitelj pigmentnih spojeva i nazvali je – karotenoidi.
No, nije mrkva jedina namirnica koja sadrže beta karoten tu su još: slatki krumpir, kelj, špinat, rimska salata, tikva, dinja, crvena i žuta paprika, marelica, grašak i brokula. Beta karoten nalazi se i začinskom bilju kao što su paprika, kajenski papar, čili, peršin, korijander, ružmarin, kadulja i korijander.
Sirovo ili kuhano?
Beta karoten bolje će se apsorbirati ako ga unosimo konzumacijom termički obrađenih namirnica u odnosu na sirovu hranu. Također, kombinacija navedenih namirnica, bilja i začina sa zdravim masnoćama poput maslinovog ulja, avokada ili orašastih plodova i sjemenki može pomoći apsorpciji beta karotena. Opet dolazimo do značaja sinergije hrane!
Zašto se mučiti prehranom, kada imamo suplemente?
Veliki postotak dodataka prehrani s beta karotenom na tržištu sintetskog je podrijetla. Uzimanje dodataka prehrani sa sintetskim beta karotenom može povećati rizik od karcinoma pluća za pušače i one koji boluju od azbestoze. Ako pregledamo studije iz posljednja tri desetljeća, a koja su uključivala 109 394 ispitanika jasno vidimo kako suplementacija beta karotenom značajno povećava rizik od karcinoma pluća nakon 18 mjeseci suplementacije. Rizik od karcinoma pluća bio je najveći kod pušača koji su uzimali multivitaminske pripravke koji sadrže beta karoten.
Za razliku od dodataka prehrani, konzumacija namirnica bogatih beta karotenom pokazalo se sigurno, dapače, istraživanja su pokazala kako smanjuju rizik od karcinoma!
Beta-karoten odličan je za zdravlje očiju, poboljšava kognitivne funkcije i dokazano podržava zdravlje i ljepotu naše kože. Beta karoten će se bolje apsorbirati ako ga unosimo konzumacijom termički obrađenim namirnicama. No u ovom receptu smo pobošali apsorpciju koristeći sinergiju hrane. Kombinacija navedenih namirnica, bilja i začina sa zdravim masnoćama orašastih plodova i sjemenki zajedničkim djelovanjem, omogućila je da naše tijelo iskoristi veće količine značajnog pigmenta nego da smo jeli samu sirovu mrkvu.
No kako to izgleda u praksi pokazat će nam ovaj ukusan recept.
ANGELINA PAIĆ, dipl.ing.preh.teh.,univ.spec.nutr.
sveučilišni specijalist nutricionizma
za više savijeta i recepata zapratite Angelinu na instagramu: @nutricionisticaangelina